Riddarnäset

Riddarnäset är ett akut-, behandlings- och utredningshem som är beläget i Nykroppa, Filipstads kommun.

Ikon av hand som håller en liten planta.

Riddarnäset HVB

Riddarnäset har ett delat huvudmannaskap mellan Värmlands läns vårdförbund och Region Värmland. Syftet med verksamheten är att erbjuda ungdomar med särskilda behov samordnade insatser från barn- och ungdomspsykiatrin och respektive kommuns socialtjänst.

Riddarnäset ska i form av hem för vård eller boende (HVB) bedriva verksamhet som riktar till målgruppen ungdomar 13-20 år med risk- och missbruksproblematik, samsjuklighet eller psykosociala besvär.

Barnens behov i centrum

Riddarnäset är det andra HVB-hemmet i Sverige som organiseras på detta sätt för att kunna erbjuda en jämlik vård, en sammanhållen vårdkedja med barnens behov i centrum.

Riddarnäset ska generellt verka för att de värmländska ungdomar som placeras får möjligheter att förändra sin livssituation utifrån sin personlighet, bakgrund och förutsättningar, så att de får bättre möjligheter att leva ett fullvärdigt liv.

Riddarnäset erbjuder programverksamhet riktad mot droger och andra normbrytande beteenden. Därtill finns en väl integrerad hälso- och sjukvårdsverksamhet till stöd för att möjliggöra ett helhetsperspektiv på ungdomarna hälsa.

Målgrupp

Riddarnäset tar emot ungdomar 13-20 år för behandling av olika former av risk-missbruk/beroende och andra socialt problemskapande/ normbrytande beteenden. Verksamheten erbjuder ungdomarna ett individualiserat och planerat stöd, omvårdnad, kartläggning, utredning och behandling utifrån sitt riskbruk, missbruk/beroende och/eller med tillhörande normbrytande beteende i kombination med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) eller andra psykiatriska problem.

Region Värmland

Riddarnäset har genom Region Värmland en anställd psykolog, en barnpsykiater, sjuksköterska och undersköterska. Det integrerade hälso- och sjukvårdsteamet genomför såväl screeningar som fullständiga utredningar, och finns tillgängliga i ungdomarnas vardag på Riddarnäset. Hälso- och sjukvårdsteamet erbjuder såväl psykologisk som medicinsk behandling, med kontinuerlig uppföljning.

Möjlighet till skolgång eller praktik

Ungdomar som placeras på Riddarnäset får möjlighet till en meningsfull sysselsättning genom skolgång eller praktik. På Riddarnäset finns en resursskola, som Filipstads kommun är huvudman för. Skolbyggnaden ligger i direkt anslutning till boendet. Resursskolan erbjuder ungdomarna grundskolestudier och introduktionsprogram (IM) i en trygg och lugn miljö. Resursskolan samarbetar med skolan i hemkommunen vid både in- och utflytt. Undervisningen utformas individuellt och varje ungdom genomgår en pedagogisk kartläggning för att få bästa möjliga förutsättning till fortsatta studier efter placeringstiden.

Fysisk aktivitet

Ungdomar som är placerade på Riddarnäset deltar regelbundet i fysisk aktivitet genom motionssim, organiserade aktiviteter i den lokala idrottshallen, träning på gym, yoga och egna fritidsaktiviteter så som till exempel fiske, ridning eller innebandy.

Kultur- och projektinslag

I den strukturerade vardagen på Riddarnäset ingår kultur- och projektinslag varje vecka. Kulturprojekten innebär bland annat resor till lokala- och regionala kulturella besöksmål och evenemang. Projektinslagen innebär att ungdomarna bland annat får ägna sig åt odlings- och snickeriprojekt. Syftet med dessa inslag är att alla ungdomar, oavsett bakgrund och placeringsorsak ska få möjlighet att utveckla kunskaper och färdigheter de kommer att ha nytta av livet ut.

När ungdomar flyttar från Riddarnäset organiseras en planerad eftervård via barn- och ungdomspsykiatrin i de fall behov föreligger. Riddarnäset återför information till socialtjänsten och ger förslag på fortsatta insatser efter placeringstiden och medverkar således till en sammanhållen vårdkedja som utgår från varje ungdoms enskilda behov.”

Skapad | Senast ändrad

Har du synpunkter på vår hemsida?

Hör gärna av dig till oss om du har någon feedback på vårt innehåll eller på vår hemsida.